Notaris Post Ommen

Overdrachtsbelasting

21 september 2020 door

Overdrachtsbelasting
Per 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters op de woningmarkt afgeschaft. Nu betaal je als koper (als het huis kosten koper wordt gekocht) nog 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs van een woning. Dit wordt 0% voor starters.
Verder wordt het tarief voor de overdrachtsbelasting voor niet-woningen (percelen grond, vakantiehuizen, kantoren, winkelpanden, etc.) verhoogd naar 8%. Dit is nu nog 6%.
Beleggers die bijvoorbeeld huizen opknappen en verhuren, gaan vanaf 1 januari 2021 dus ook meer overdrachtsbelasting betalen, namelijk 8% in plaats van 2%. Zij gaan immers niet zelf in de woning wonen. Het Kabinet hoopt op die manier starters op de woningmarkt te helpen met het aanschaffen van een eerste woning.
In dit schema stroomschema_startersvrijstelling van de overheid zie je het voorstel van het kabinet voor de aanpassing van de overdrachtsbelasting die voor de komende vijf jaar zou moeten gaan gelden. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met deze aanpassing.

Uw browser is niet up-to-date!
U maakt gebruik van een oude, achterhaalde internet browser.

Om deze website te kunnen bezoeken raden wij u aan uw browser te updaten.